Zakwas

wystarczy wymieszać mąkę żytnią z wodą, by po kilku dniach móc piec zdrowy i pyszny chleb. Mój zakwas powstał w oparciu o rady Beaty Pawlikowskiej zawarte w książce”Piekę zdrowy chleb i ciastka”.

Na początek kilka informacji o zakwasie:

  1. nie lubi plastiku, ja mój trzymam w ceramicznej lub szklanej misce,
  2. nie lubi gdy się nim potrząsa, przepada zdecydowanie za spokojem,
  3. lubi czystość,
  4. lubi ciepło,
  5. musi oddychać, tzn. przykrywamy go ściereczką, żeby powietrze mogło do niego dochodzić,
  6. regularnie i zdrowo jeść; zakwas karmimy codziennie tylko i wyłącznie mąką żytnią i wodą, najlepiej o podobnej godzinie. Jeżeli przez kilka dni nie będziemy piec chleba, można wstawić go do lodówki – tam zapada w sen zimowy i nie musimy go karmić. Trzeba przechowywać go w szklanym naczyniu, bez szczelnego zamknięcia (np. owinięty w lnianą ściereczkę). W lodówce możemy przechowywać go nawet 2 tygodnie. Po tym czasie należy go wyjąć, pozwolić mu się naturalnie ogrzać, a gdy już osiągnie temperaturę pokojową nakarmić 5 łyżkami mąki i 5 łyżkami letniej wody. Wymieszać, pozostawić na 24 godziny do wyrośnięcia. Teraz jest gotowy do pieczenia lub do dalszego przechowywania w lodówce.
  7. będzie z Tobą przez długie lata, jeżeli odpowiednio się nim zajmiesz,
  8. jeśli spleśnieje, pokryje się plamami albo zaleje wodą – należy go wyrzucić i przygotować nowy.

Zakwas to nic innego jak połączenie mąki żytniej (najlepiej razowej, pełnoziarnistej) i wody (przegotowanej lub przefiltrowanej).

Krok po kroku jak go przygotować.

1 Dzień: w szklanej, wyparzonej i ostudzonej misce wymieszaj 5 płaskich łyżek żytniej mąki i 5 łyżek przegotowanej, letniej wody. Masa powinna mieć konsystencję pasty – po przechyleniu miseczki z zakwasem, delikatnie się porusza, ale nie wypływa. Przykryj miseczkę czystą ściereczką, odstaw na 24 godziny w ciepłe i spokojne miejsce.

2 Dzień: połowę zakwasu wyrzuć, a do pozostałej części dodaj 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek przegotowanej letniej wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką, odłóż na 24 godziny w ciepłe i spokojne miejsce.

3-7 Dzień: jak wyżej tzn. każdego dnia wyrzucaj połowę zakwasu, a do pozostałej części dodawaj 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek przegotowanej letniej wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką, odłóż na 24 godziny w ciepłe i spokojne miejsce.

Zakwas jest gotowy, możesz upiec swój pierwszy chleb.

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *